Du er her
Hjem > Inspirasjon > Fra nå vil du anse skrivesperre som en kunst

Fra nå vil du anse skrivesperre som en kunst

For oss som elsker å skrive, er det få ord gir så bitter smak som ordet skrivesperre.  Ikke bare smaker det bittert, men det er svært omdiskutert. Noen mener faktisk at det ikke finnes. At kun det handler om å være disiplinert og strukturert.

At den såkalte inspirasjonen er noe piss, skriving er hardt og målrettet arbeid.

Og har man skikkelig skrivesperre er det alltid en ting igjen man kan skrive om; hvordan det føles å ha skrivesperre.

write3

En ting er sikkert; det er perioder der man produserer mer tekst enn andre. Dessuten er det definitivt noen temaer og følelser som er vanskeligere å skrive om. I tillegg er det mye i livet ellers som påvirker både lyst og evne til å skrive, ikke minst konsentrasjon og (manglende) tid. Eventuelt de mentale utfordringene du måtte ha, diagnostisert eller ikke, det spiller ingen rolle.

Selv om du leser hundre artikler om hvordan du skal overvinne skrivesperre er det til liten nytte hvis de handler om temaer som ikke gjelder deg.

Akkurat hva som stopper deg er det bare du som kan vite

write5

Tidligere i høst oppdaget jeg en slik stopper hos meg selv. Jeg hadde en forestilling om at jeg hadde noen scener, både fiktive og basert på virkeligheten som jeg ville spare på til jeg fant et prosjekt som var dem verdig.

Jeg var redd for å bruke opp idéene mine og jeg var redd for å skrive ut i fra situasjoner jeg har opplevd i frykt for at det skulle gå tomt.

Jeg hadde også et par karakterer som så vidt begynte å leve livene sine i starten på et romanutkast.

En dag bestemte jeg meg for å skrive en kortnovelle basert på en av karakterene i den potensielle romanen og i tillegg en godt bevart scene fra repertoaret mitt.

Ett par dager var jeg litt trist fordi ting ikke hadde blitt helt som jeg hadde tenkt.

Etter mye arbeid og tid viste det seg at denne novellen ble, etter min mening, noe av det bedre jeg har skrevet.

write7

Det gikk opp for meg at realiteten kanskje har vært motsatt av hva jeg hele tiden har trodd; kanskje må gamle idéer og karakterer skrives ut for at det skal bli plass for noe nytt og bedre. Og ærlig talt, jeg blir ikke yngre med årene og jeg går vel neppe tom for livserfaring jeg kan basere skrivingen min på.

Jeg begynte å finne frem gamle dokumenter og notater som egentlig aldri har vært ment for noe. Plutselig finner jeg en idé eller lyst til å restaurere en tekst. Kun fordi jeg har endret innstilling og ikke lenger er redd for å bruke opp noe. Jeg går på med liv og lyst, for det betyr jo bare at det blir bedre plass til noe nytt en gang i fremtiden!

Når jeg har en idé til ett blogginnlegg skriver jeg det med en gang og legger det ut. Mer enn en gang har jeg opplevd å miste inspirasjonen til det som kunne blitt ett godt innlegg fordi jeg lar det gå for lang tid. Etter fire år har jeg fortsatt ikke gått tom for temaer å skrive om (det er også en mulighet at jeg er uvanlig kompleks, men mest sannsynlig ikke).

Jeg har også begynt å leke litt med sjangere og det er utrolig gøy og ikke minst motiverende!

write6

Her om dagen ble jeg tipset om ett innlegg på en svensk blogg som heter Underbara Clara. Hun har skrevet ett innlegg som heter “Hur man botar bloggtorka”. Det er et interessant og nyttig innlegg og det var et avsnitt jeg bet meg spesielt merke i; hun skriver at hun har aldri opplevd å få økt motivasjon til å skrive ved å ta pauser fra bloggen, tvert om. Ved å skrive mer øker også responsen fra leserne som igjen er en motivasjonsfaktor. Hennes tips er å skrive i vei og ikke gi seg.

En dag snur motivasjonen.

Noen ganger er det av ulike årsaker slik at man likevel ikke klarer å få ordene ned på papiret. Da synes jeg overskriften til et innlegg på bloggen Firvrelden her om dagen var så fint: “Fortellingene jobber, selv når skrivingen er i dvale.”

write

Vi kan ikke bare skrive, vi må leve også. Hva skulle vi ellers skrive om og hvor skulle vi hentet inntrykkene våre fra? Det er helt greit å ha litt skrivesperre innimellom, det er ikke det samme som at historiene tar slutt.

Kjærlig hilsen Molly

(alle bilder er hentet fra www.weheartit.com)

Molly
Molly er en relativt ung (alt er relativt) kvinne som siden 2011 har skrevet bloggen "Trua på livet - en blogg om nederlag og andre kuriositeter". Bloggen handler i all hovedsak om psykisk helse, litteratur og samfunn, i tillegg til å være en lekeplass for egne mer eller mindre skjønnlitterære tekster. "Trua på livet" blir mer positiv og optimistisk for hvert år. Akkurat som forfatteren selv!
http://www.truapaalivet.wordpress.com/

Legg igjen en kommentar

Top