Du er her
Hjem > Bokbad > Forfattermøte: Jonas Hassen Khemiri og Jan Kjærstad

Forfattermøte: Jonas Hassen Khemiri og Jan Kjærstad

Jonas Hassen Khemiri Jan Kjærstad Norsk Litteraturfestival

«Jonas Hassen Khemiri er en av disse sjeldne toneangivende prosaistene og hans bøker har overskredet landegrenser og språk. Det er klart at vi her har å gjøre med et virkelig viktig forfatterskap, som vi bare har sett begynnelsen på! Dette vil garantert bli et av festivalens høydepunkter: vår egen Kjærstad i samtale med den ferske Augustpris-vinneren Khemiri.»

Slik beskriver Norsk Litteraturfestival gårsdagens forfattermøte mellom Jonas Hassen Khemiri og Jan Kjærstad. Forventningene var følgelig skyhøye, og festivalteltet fylt til randen, selv satt jeg ytterst på stolkanten og tok inn den lavmælte men engasjerte samtalen mellom de to.

Noe som slo meg her, som i samtalen mellom Lars Saabye Christensen, Johan Harstad og John Erik Riley jeg hadde bevitnet tidligere på dagen, var forfatternes evne til å snakke reflektert om egne verk og den uanstrengte poetiske brodden på formuleringene de ytret.

Hukommelse som del av vår identitet

I «Alt jeg ikke husker» skaper Khemiri et 3D-dimensjonalt bilde av hovedpersonen, Samuel, ved å la hans historie fortelles av de rundt han (ikke så ulikt Kjærstads trilogi om Jonas Wergeland). Ideen til romanen ble til etter at forfatteren begynte å reflektere over hukommelse som del av vår identitet. Inspirert av blant annet en dement bestemor og maktesløsheten han følte da han mistet en venn: «Hun kan ikke dø. Og om hun er død, skal jeg skrive tilbake henne».

Khemiri reflekterer også over det han kaller for den kyniske siden av å skrive som han gjør; nemlig å selge sine minner.

En ny skriftlighet: Khemirisk språk

Khemirisk forfatterskap byr på en ny type skriftlighet, sier Kjærstad. Et språk som er så muntlig at det blir veldig skriftlig. «Et Khemirisk språk», kaller han uttrykksformen. Selv forteller Khemiri at han blir inspirert av andre forfattere med tydelig språk, og romaner som har en tydelig røst som tar tak i deg fra første stund.

Strindberg og hatkjærlighet

Khemiri ble i 2015 tildelt Augustprisen, en anerkjente litteraturprisen oppkalt etter forfatteren August Strindberg. Kjærstad forteller at han kjenner igjen nettopp Strindbergs aggressivitet i Khemirisk forfatterskap.

Denne aggressiviteten rettes blant annet mot Khemirisk hjemby, Stockholm. Selv beskriver han dette som «hatkjærlighetsk» omtale. Et innblikk får du i videoen under, der Khemiri leser høyt fra «Alt jeg ikke husker».

Biblioteket – et hellig sted

«Andra familjer hade andra gudar, det närmsta vi kom en helig plats var vårt bibliotek». Khemiri er en forkjemper for biblioteket, han snakker varmt om bibloteket både i teltet på Lillehammer og i et innlegget han skrev i 2013 i Dagens nyheter.

Har du ennå ikke fått øynene opp for Jonas Hassen Khemiri? Da er det på tide! Kanskje «Alt jeg ikke husker» blir årets sommerferielektyre?

Marianne Granum
Bokreiseleder og blogger på bokreisen.no. Altlesende - og leser gjerne flere bøker på en gang - fag og skjønnlitteratur i god blanding! Leser mye av bl.a. Karl Ove Knausgård, Helle Helle, Siri Hustvedt, Jo Nesbø, Roy Jacobsen, Anne B Ragde og Jan Kjærstad. Favorittbok: Mange! Men tenker, snakker om og anbefaler ofte Parissyndromet av Heidi Furre.

Legg igjen en kommentar

Top