Du er her
Hjem > Boknyheter > Sommerlektyre 2017, del to.

Sommerlektyre 2017, del to.

Fellesferien er i gang og vi håper ukene byr på strålende sommervær, hvilepuls, senkede skuldre og litterært selskap! For anledningen har vi bedt leseglade bidragsytere fortelle noen ord om bøker de for øyeblikket leser på eller har ambisjoner om å ta fatt på i løpet av sommeren. Bidra gjerne med dine du også! Med ønske om en fortsatt flott sommer, uavhengig av hvor du befinner deg, uavhengig av hvilken bok du leser på (så lenge du leser!;)).

 

Even:

Jeg har ambisjoner om å lese Thomas Manns «Doktor Faustus», men har ikke andre grunner til det enn at det bør man ha gjort:) Har kommet ca. hundre sider ut i den og ser at det nok skal la seg gjøre å lese hele. Klaus Manns «Vendepunktet» kunne jo være en bok å følge den opp med dersom det blir tid til overs.

 

Baard:

Sommer. Det betyr at jeg (forhåpentligvis) får lest noen bøker som jeg lenge har hatt lyst til å lese.  Her er min liste over bøker som jeg gjerne vil lese i min ferie i sommer:

  1. Brian Wilson: I am Brian Wilson: Etter å ha lest Mike Loves selvbiografi “My Life as a Beach Boy” så er det på tide å lese hva Beach Boys-høvdingen Brian Wilson mener og sier. Brian Wilsons forhold til bandkollega var ikke enkel. Wilson unnlot å oppføre Love som medkomponist på flere sanger, og Love måtte til slutt gå rettens vei for å få sitt navn på sangene.
  1. China Miéville: October: The Story of the Russian Revolution: Slutten på Lenin. Begynnelsen på Stalin. Den russiske revolusjonen var en av de mest interessante periodene i europeisk historie. I tillegg er China Miéville en fascinerende forteller.
  2. Ben Macintyre: Rogue Heroes: The History if the SAS, Britain’s Secret Special Forces Unit that Sabotaged the Nazis and Changed the Nature of War: Ben Macintyre elsker å skrive om spioner. Han har skrevet om Kim Philby og andre spioner under andre verdenskrig. Nå har han tatt for seg den utrolige historien om de britiske spesialsoldatene SAS. Macintyre har fått tilgang til hemmeligstemplede dokumenter, så dette bør bli interessant.
  3. Khaled Hosseini: The Kite Runner: Jeg har hørt mye bra om denne boken, og nå er det på tide å få lest den. Jeg forventer en god historie, og å lære noe om Afghanistan.
  4. Jennifer Ackerman: The Genius of Birds: Fugler skal være mer intelligent enn hva vi tror. Det er utgangspunktet for Ackermans bok. Et interessant utgangspunkt. Jeg lar meg fascinere av materialet som har blitt samlet inn i forbindelse med denne boken.

 

Thea-Margrethe:

I sommer vil jeg lese mer dokumentarbøker! Lesehorisonten min har blitt utvidet, og jeg føler for å lese bøker som gir kunnskap og bredere perspektiver. Misforstå meg rett, romaner og krim er deilig i solen- men hjernen min trenger påfyll på mer enn D-vitaminer og smijernsporter i romanene.

Øverst på leselisten nå står ”Syria” av Cecilie Hellestveit. Jeg har lest et stykke, og jeg er svært fascinert. Mest fordi jeg aldri har hatt kunnskap om dette landet eller krigen som foregår. Boken er bygget opp i to deler, ”Syria i verden” og ”verden i Syria” – og den prøver å gi svar på hva som foregår, og ikke minst hvorfor det har blitt som det har blitt. En lærerik og interessant bok. Noen passasjer kan være litt tunge, og jeg føler jeg må google meg til kunnskap her og der for å virkelig forstå alt. Dette er altså ikke boken for stranda, men en viktig og relevant bok for å forstå mer av hvordan verden henger sammen. Anbefales!

Jeg må også nevne Åsne Seierstad sin ”To søstre”. Et fyrverkeri av en bok som virkelig fortjener alle de gode ordene den har fått. Seierstad skriver virkelighetsnært og sårt om et tema som er krevende å skrive om- og hun gjør det på en respektabel og balansert måte. Jeg lærte utrolig mye av denne boken.

Hver sommer leser jeg ”En sak har minst tre sider” av Marian Keyes. Hun er dronningen av feelgood, og bøkene hennes er ordentlig koselig selskap både på stranden og innendørs når det regner. Hun skriver hysterisk morsomt om alvorlige ting, og det er totalt avslappende å lese bøkene hennes.

”Kaninjegeren” av Kepler er også med i kofferten. Jeg er veldig glad i Joona Linna-serien, og har gledet meg lenge til denne! Sandmannen(nr fire i serien) er den mest intense krimboken jeg noensinne har lest – så her er jo forventningene skyhøye…

Den nye boken til Victoria Hislop(som har skrevet Øya, Tråden, Hjemkomsten osv tidligere) er også med meg sørover på ferie. Den heter ”Postkort fra Hellas” og blir utgitt i slutten av juli! Jeg husker sommeren for et par år tilbake hvor hele familien leste bøkene hennes, og vi snakket om de i lang tid etterpå. Jeg håper på at den nye blir like fantastisk!

 

Hilde Granum
Bokreiseleder og blogger på bokreisen.no. Bruker så mye tid som overhodet mulig i litteraturens univers; på å lese og skrive, finne opp historier og drømme meg bort. Skulle ønske det var fysisk mulig å lese flere (mange!) bøker på en og samme gang. Har alltid med meg minst én bok, ofte flere, ofte så tunge at jeg trolig vil få varige mén, men for uten ville jeg oppriktig talt følt ensomhet. Bøkene jeg har lest flest ganger er Patti Smiths "Just Kids", Tomas Espedals "Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv" og Astrid Lindgrens "Ronja Røverdatter". For øyeblikket fordyper jeg meg i biografier om mennesker jeg finner interessante og lærerike, akkurat nå den hysterisk fantastiske Arne Næss, men jeg har også biografier om Janis Joplin, Jens Bjørneboe og Simone de Beauvoir høyt oppe på prioriteringslisten, samt Bob Dylans memoarer og Charles Baudelaires dagbøker. Og listen kunne fortsatt i det uendelige.

Legg igjen en kommentar

Top