Du er her
Hjem > Inspirasjon > #Leseglede: Månedens leser

#Leseglede: Månedens leser

Ett av Bokreisens hovedmål er å spre leseglede og denne spalten vil være et månedlig innslag hvor leseglade forteller om sitt forhold til bøker.

 

Månedens leser er Thea Margrethe fra Oslo.

10320592_10156248319700500_2886806263285636087_nHva leser du nå?

Akkurat nå leser jeg ”What they don’t teach you at Harvard Business School” av Mark McCormack og den nye boken til Victoria Hislop ”Postkort fra Hellas” som snart blir utgitt. Den første er en dokumentarbok som tar for seg det man ikke lærer på handelshøyskoler. Jeg plukket med meg boken fordi tittelen og baksiden fenget meg. ”The best lesson anyone can learn from business school is an awareness of what it can’t teach you – all the ins and outs of everyday business life”. Jeg går på handelshøyskole selv, og syns det er kjempegøy å kombinere det jeg lærer på studiet på BI med dokumentarbøker og et litt annet perspektiv. Hittil syns jeg boken fokuserer mest på litt vel elementære og selvsagte ting, for eksempel er det et kapittel om å være seg selv og hvordan gi et godt førsteinntrykk. Det var en kontrast for hva jeg forventet av boken, men jeg gir den en sjanse allikevel. Uansett får jeg trening i å lese engelsk og det er veldig positivt for meg som ikke har så god erfaring i det.

Victoria Hislop-boken er hittil veldig koselig! Jeg får akutt lyst til å dra til Hellas, og kjenner allerede at den intrigen og kjærlighetshistorien som er flettet inn i boken kryper under huden på meg. Dette er en klassisk strandbok som ikke krever mye oppmerksomhet, men som allikevel ikke dukker helt ned på kiosklitteratur-sjangerens nivå. Mamma har sniklest boken før meg, og sa at den var ikke like fantastisk som de tidligere bøkene til Hislop, men allikevel vel verdt å lese. Så den boken skal jeg kose meg med de neste dagene.

 

Er det en bok som har gjort et spesielt inntrykk på deg? Og hvorfor gjorde den et slikt inntrykk?

Fugletribunalet” av Agnes Ravatn! Dæven, for en bok. Den boken grep virkelig tak i meg, så den anbefaler jeg på det varmeste å lese. Den er på nivå med en skikkelig bra thriller-film som sitter i kroppen din i dagesvis etterpå, rett og slett en dritkul leseropplevelse.

Harry Potter-bøkene er også en av mine favoritter. Det er rart å tenke på at det er 20 år siden hele denne verdenen åpnet seg for meg! Jeg er så ydmyk, takknemlig og stolt over å ha fått være med på den store litterære reisen som Harry Potter har vært! Det er fantastisk for meg å se at Harry Potter fremdeles selges i bokhandelen til små barn som har fått øynene opp for bøker. Harry Potter har vært med på å forme meg som leser og person, og jeg klarer simpelthen ikke beskrive hvor glad jeg er som kan åpne bøkene til Rowling og reise hjem til Galtvort når det trengs. Det unner jeg absolutt alle sammen å ha.

Jeg må også nevne ”Bli hvis du kan”-trilogien av Helga Flatland. Den har jeg skrevet en
anmeldelse om tidligere her.

 

Favorittforfatter?

Uæ, dette er altså vanskelig for meg å svare på. Mest fordi jeg leser mye forskjellig, men også fordi jeg sliter med å velge ut bare én av en så stor bunke med fantastiske forfattere! Men jeg ser jo et mønster i lesingen min, og det er svært mange norske eller nordiske forfattere som går igjen. Per Petterson, Tore Renberg, Yrsa Sigurdardottir, Anne B. Ragde, Ingvar Ambjørnsen, Agnes Ravatn, Helga Flatland, Frode Granhus, Frode Grytten, Erik Fosnes Hansen, Lars Saabye Christensen, Åsne Seierstad, Fredrik Beckmann etc. Jeg kunne fortsatt i evigheten, jeg har så mange favoritter! Jeg vil likevel trekke frem Tore Renberg sine Jarle Klepp-bøker som mine absolutte favoritter blant den norske litteraturen. En fantastisk serie om oppvekst som jeg syns alle bør lese, litt for å forstå mer om ungdomstiden, men også for å forstå hvordan en dysfunksjonell familie kan forme en person i lang tid etter at barndommen er forbi.

 
Har du noen spesielle lesevaner (foretrukket lese-sted, tid på dagen, sjangere eller

annet)?

Egentlig har jeg ingen faste lesevaner. Jeg leser mest på ferie, men er også glad i å lese på bussen på morgenen på vei til forelesninger. Jeg leser også på kvelden, i pausene i forelesningene, når jeg sitter på kafe og venter på venninner. Når jeg er på telttur har jeg alltid med meg en bok eller to, så jeg tror svaret mitt her må være ”over alt, til enhver tid og til enhver anledning”. Det eneste stedet jeg ikke har med meg bøker er i dusjen. Men jeg lover deg, sekundet noen finner opp en praktisk dings som holder boken tørr, så skal du ikke se bort fra at jeg tar meg med bøkene inn dit også.

 

Neste bok du kunne tenke deg å lese?

Åh, hjelp. Nattbordet mitt består av et tårn av bøker nå, og jeg innser at jeg har litt lite tid å lese de. Men den aller første jeg skal prioritere å lese er ”Min venn pingvinen” av Tom Michell. Den handler om en mann som redder en pingvin fra oljesøl og den sikre død på stranden, og det utvikler seg til et sterkt vennskap mellom mann og pingvin. Her har jeg blitt anbefalt å ha med tørkepapir, for den skal visst få frem både tårer og latteren i meg. Jeg gleder meg veldig til å lese den! Den skal visstnok være basert på en sann historie(uten at jeg nødvendigvis kan stole 100% på akkurat det før jeg har lest den). Så må jeg også prøve å bli ferdig med ”Kaninjegeren” av Lars Kepler. Jeg har slukt alle de andre bøkene i Joona Linna-serien, men for å være ærlig syns jeg ikke denne er noe særlig. Jeg har lest ca 200 sider, så må vel fullføre den, men er ikke helt frelst enda. Jeg får se om det blir noe mer spennende etter hvert! Heldigvis går man aldri tom for bøker å lese når man jobber i bokhandel – det føles jo godt å alltid har gode venner i bokhyllene som venter på en når man plutselig får tid og anledning til å lese.

 

Dersom du kunne tenke deg å være «månedens leser» ved en senere anledning ber vi deg fylle ut spørsmålene overfor og sende inn til oss på hei@bokreisen.no.

Hilde Granum
Bokreiseleder og blogger på bokreisen.no. Bruker så mye tid som overhodet mulig i litteraturens univers; på å lese og skrive, finne opp historier og drømme meg bort. Skulle ønske det var fysisk mulig å lese flere (mange!) bøker på en og samme gang. Har alltid med meg minst én bok, ofte flere, ofte så tunge at jeg trolig vil få varige mén, men for uten ville jeg oppriktig talt følt ensomhet. Bøkene jeg har lest flest ganger er Patti Smiths "Just Kids", Tomas Espedals "Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv" og Astrid Lindgrens "Ronja Røverdatter". For øyeblikket fordyper jeg meg i biografier om mennesker jeg finner interessante og lærerike, akkurat nå den hysterisk fantastiske Arne Næss, men jeg har også biografier om Janis Joplin, Jens Bjørneboe og Simone de Beauvoir høyt oppe på prioriteringslisten, samt Bob Dylans memoarer og Charles Baudelaires dagbøker. Og listen kunne fortsatt i det uendelige.

Legg igjen en kommentar

Top