Du er her
Hjem > Anmeldelser > Et norsk hus – Vigdis Hjorth

Et norsk hus – Vigdis Hjorth

Kanskje jeg er smått ulik typisk norske lesere, for ikke leser jeg krim og ikke har jeg lest noe av Vigdis Hjorth – sistnevnte ikke før nå.

 

Jeg falt for baksiden av boken; dens korte beskrivelse av handlingen; en historie om en smått merkelig tekstilkunstner bosatt i et lite trehus i skogen, som leier ut deler av huset til ulike mennesker, og som etterhvert får et ungt polsk par som leieboere.

 

Den nevnte tekstilkunstneren, hvis navn er Alma, fremstår med kapitlene ytterligere merkeligere, men er definitivt morsom, og er definitivt en kvinne med sterke meninger, ofte av samfunnskritisk art, ofte drevet av dvelende preferanser, og herunder tapre forsøk på å få de velkjente økonomiske endene til å møtes, å sjonglere tekstilkunstkarriere med familieliv og kjæresteforhold, og samtidig holde huset oppe, til tross for at det polske paret kommer med problemer. Dette også iblandet en sans for vin, natterangling og spontane utflukter.

 

Gjennom denne relativt korte og konkrete historien evner Hjorth å skildre mer generelle tendenser i dagens samfunn, kretsende rundt tema som maktforhold og klasseskiller, forventninger, tradisjoner og kjønnsroller. Det er en bok om mellommenneskelige relasjoner, kommunikasjon og miskommunikasjon, spenningsforholdet mellom vi og «de andre», og samtidig en fortelling om press og plikter, famling og fasadespill, snubling og sammenbrudd. Samtlige tema fordøyelig formidlet, skrevet med en kreativ og humoristisk penn.

Hilde Granum
Bokreiseleder og blogger på bokreisen.no. Bruker så mye tid som overhodet mulig i litteraturens univers; på å lese og skrive, finne opp historier og drømme meg bort. Skulle ønske det var fysisk mulig å lese flere (mange!) bøker på en og samme gang. Har alltid med meg minst én bok, ofte flere, ofte så tunge at jeg trolig vil få varige mén, men for uten ville jeg oppriktig talt følt ensomhet. Bøkene jeg har lest flest ganger er Patti Smiths "Just Kids", Tomas Espedals "Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv" og Astrid Lindgrens "Ronja Røverdatter". For øyeblikket fordyper jeg meg i biografier om mennesker jeg finner interessante og lærerike, akkurat nå den hysterisk fantastiske Arne Næss, men jeg har også biografier om Janis Joplin, Jens Bjørneboe og Simone de Beauvoir høyt oppe på prioriteringslisten, samt Bob Dylans memoarer og Charles Baudelaires dagbøker. Og listen kunne fortsatt i det uendelige.

Legg igjen en kommentar

Top