Du er her
Hjem > Ukategorisert > «Avdeling for grublerier» – Jenny Offill

«Avdeling for grublerier» – Jenny Offill

Jenny Offill har i sin andre roman «Avdeling for grublerier» evnet å skrive en lettlest bok om tunge tema, og herunder en humoritstisk beretning om samlivsbrudd og personlige kriser.

 

På knappe to hundre sider iblander hun ulike refleksjoner, elementer og uttrykk; deriblant sitater av andre forfattere, relevante vitser og ulike fortellinger formidlet av bokens hovedperson. Hovedfortellingen omhandler den kvinnelige hovedpersonen og hennes ekteskap, fra møtet med og den gryende forelskelsen med ham som senere blir hennes ektemann og far til hennes datter, som hun lever med og deler hjem, omgangskrets og liv med, før utroskapet inntreffer og veien videre gradvis kaves opp.

 

«Du ringte meg. Jeg ringte deg. Kom hit, kom hit, sa vi.»

 

Gjennom kapitlene hopper narratoren tilbake i tid, hun reflekterer rundt tidligere forhold, ulike erfaringer og kreative ambisjoner, forsøker å se sin egen status fra andre perspektiver, forsøker å fundere rundt andre mulige utfall. Alltid utstyrt med et kritisk blikk på egen person og situasjon, alltid i selskap av en rådende ambivalens og skepsis.

 

«Noen kvinner får det til å se så lett ut, de bare kaster fra seg ambisjoner som en dyr kåpe som ikke passer lenger.»

 

Boken er som nevnt både kort og lettlest, men hver side er kruttsterk og Offills språk er fengende og mektig. Jeg liker tilbakeblikkene og pendelen som beveger seg gjennom ulike faser og tidspunkt, og dessuten den nevnte iblandingen av sitater, vitser, tankespinn og samtaler, som er kreativt og annerledes, og som til sammen skaper et dagboklignende uttrykk: som om man befinner seg på innsiden av et kaotisk hode som febrilsk forsøker å rydde og romsterere, stabilisere og strukturere. Med mer eller mindre hell.

 

«Men nå virker det som om det med alderen blir færre og færre ting å gjøre narr av, og til slutt er det ingenting igjen av det du var sikker på at du aldri skulle bli.»

 

Hilde Granum
Bokreiseleder og blogger på bokreisen.no. Bruker så mye tid som overhodet mulig i litteraturens univers; på å lese og skrive, finne opp historier og drømme meg bort. Skulle ønske det var fysisk mulig å lese flere (mange!) bøker på en og samme gang. Har alltid med meg minst én bok, ofte flere, ofte så tunge at jeg trolig vil få varige mén, men for uten ville jeg oppriktig talt følt ensomhet. Bøkene jeg har lest flest ganger er Patti Smiths "Just Kids", Tomas Espedals "Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv" og Astrid Lindgrens "Ronja Røverdatter". For øyeblikket fordyper jeg meg i biografier om mennesker jeg finner interessante og lærerike, akkurat nå den hysterisk fantastiske Arne Næss, men jeg har også biografier om Janis Joplin, Jens Bjørneboe og Simone de Beauvoir høyt oppe på prioriteringslisten, samt Bob Dylans memoarer og Charles Baudelaires dagbøker. Og listen kunne fortsatt i det uendelige.

Legg igjen en kommentar

Top